Citron- och marängpaj
Sött och friskt i en skön förening, såklart att citron– och marängpajen är älskad. En klick lättvispad grädde till fullbordar härligheten.
Recept: Caroline Hofberg
Instagram: @carolineikoket
Ingredienser
8 portioner
DEG
- 3 dl vetemjöl
-
2 msk strösocker
-
150 g kallt smör
-
1 ägg
-
2 dl pressad citron
-
1 dl strösocker
-
2 msk majsstärkelse (Maizena)
-
3 ägg
-
3 äggulor
-
6 msk rivet citronskal
-
50 g kallt smör
MARÄNGTÄCKE
- 3 äggvitor
-
3/4 dl strösocker
Gör såhär:
- 1. Mixa snabbt ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och mixa ihop till en deg. Vira in degen i plastfolie. Låt vila i kylen cirka 1 timme.
- 2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt via i kylen minst 1 timme.
- 3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
- 4. Blanda citronsaft, socker, majsstärkelse, ägg och äggulor i en kastrull. Sjud sakta under omrörning tills krämen tjocknar, den får inte koka.
- 5. Dra kastrullen från värmen och blanda i citronskal och smöret, som skurits i små bitar. Rör tills smöret smält. Låt krämen kallna.
- 6. Höj ugnstemperaturen till 250 grader och grill.
- 7. Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet.
- 8. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills smeten är blank och seg.
- 9. Spritsa eller bred marängen över citronkrämen.
- 10. Gratinera pajen i mitten av ugnen tills marängen fått lite färg. Akta så den inte bränns.