Bild på Clam chowder – smakrik musselsoppa
En lättare glasflaska med Chateau Bonnet Blanc, ett vitt vin från Bordeaux i Frankrike

I glaset

Chateau Bonnet Blanc

Läs mer

Clam chowder – smakrik musselsoppa

Bild på Wine Table
Wine Table

Har du provat klassikern Clam Chowder? Denna smakrika musselsoppa innehåller bland annat tärnad potatis, sidfläsk och grädde, samt färska musslor förstås. Perfekt till både vardag och fest.

Ingredienser

- 1 nät musslor
- 2 lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 fänkål
- 1 morot
- 1 liten rotselleri
- 3 dl vin
- 2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1 -2 msk smör till stekning
- 1 liten bit rökt sidfläsk
- 1 dl ärtor
- 2 st potatis
- Salt
- Peppar

Gör såhär:

  • 1. Skala hacka morot, lök, 1/2 fänkål (spara dillen) och vitlök
  • 2. Fräs grönsakerna och vitlöken i en kastrull på hög värme
  • 3. Koka musslorna med vinet under lock tills de öppnar sig ( ca 2-3 min)
  • 4. Sila och spara musselbuljongen.
  • 5. Plocka hälften av musslorna.
  • 6. Hacka lök, skär potatis, sidfläsk och resten av fänkålen i bitar.
  • 7. Låt sidfläsket stekas lätt i en kastrull. Häll över musselbuljongen, tillsätt löken, fänkålen och potatisen och sjud tills potatisen är mjuk
  • 8. Lyft ur grönsakerna och spara till servering.
  • 9. Tillsätt grädde och mjölk koka upp och mixa med smör smaka av med salt peppar. Lägg i ärtorna sist.
  • 10. Lägg grönsaker och musslor i en tallrik häll på soppan och toppa med fänkålsdill