Clam chowder – smakrik musselsoppa
Har du provat klassikern Clam Chowder? Denna smakrika musselsoppa innehåller bland annat tärnad potatis, sidfläsk och grädde, samt färska musslor förstås. Perfekt till både vardag och fest.
Ingredienser
- 1 nät musslor
-
2 lök
-
2 st vitlöksklyftor
-
1 fänkål
-
1 morot
-
1 liten rotselleri
-
3 dl vin
-
2 dl grädde
-
1 dl mjölk
-
1 -2 msk smör till stekning
-
1 liten bit rökt sidfläsk
-
1 dl ärtor
-
2 st potatis
-
Salt
-
Peppar
Gör såhär:
- 1. Skala hacka morot, lök, 1/2 fänkål (spara dillen) och vitlök
- 2. Fräs grönsakerna och vitlöken i en kastrull på hög värme
- 3. Koka musslorna med vinet under lock tills de öppnar sig ( ca 2-3 min)
- 4. Sila och spara musselbuljongen.
- 5. Plocka hälften av musslorna.
- 6. Hacka lök, skär potatis, sidfläsk och resten av fänkålen i bitar.
- 7. Låt sidfläsket stekas lätt i en kastrull. Häll över musselbuljongen, tillsätt löken, fänkålen och potatisen och sjud tills potatisen är mjuk
- 8. Lyft ur grönsakerna och spara till servering.
- 9. Tillsätt grädde och mjölk koka upp och mixa med smör smaka av med salt peppar. Lägg i ärtorna sist.
- 10. Lägg grönsaker och musslor i en tallrik häll på soppan och toppa med fänkålsdill