Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på En smakrik kantarellpaj
En lättare glasflaska med 3 Generations of Peace Organic Chenin Blanc 2021, ett vitt vin från Western Cape i Sydafrika

I glaset

3 Generations of Peace Organic Chenin Blanc 2021

Läs mer

En smakrik kantarellpaj

Bild på Wine Table
Wine Table

Den sena höstens kantarellpaj är en klassiker att bjuda på, och varför inte till ett kylt vitt vin? Ta gärna del av pajreceptet av Caroline Hofberg – sommelier, mat- och vinskribent samt kokboksförfattare.

6 portioner

Ingredienser

DEG

- 125 g kallt smör
- 3 dl siktat dinkelmjöl
- 2 krm salt
- 1-2 msk kallt vatten

FYLLNING

- 1 liter rensade kantareller eller trattkantareller
- 1 st gul lök
- 3 st ägg
- 1 1⁄2 dl standardmjölk, 3%
- 1 1⁄2 dl vispgrädde
- 1⁄2 tsk salt
- 1 krm nymald peppar
- 4 dl grovriven kryddost eller 175 g Brie/Camembert

Gör såhär:

  • 1. Skär smöret i kuber. Mixa snabbt ihop smör, mjöl och salt till en smulig massa, helst i matberedaren. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en deg. Låt vila i plast i kylen 30–45 minuter.
  • 2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen minst 1 timme.
  • 3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  • 4. Dela större kantareller i bitar. Skala och hacka löken. Stek svamp och lök sakta i smör tills svampen är mjuk och all vätska kokat in, cirka 20 minuter. Låt svalna.
  • 5. Fördela svampfräset i det förgräddade pajskalet. Strö över den rivna kryddosten eller centimetertjocka skivor av vitmögelosten.
  • 6. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll äggstanningen över svamp och ost.
  • 7. Grädda pajen i mitten av ugnen tills den har fin färg, cirka 40 minuter. 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.