En smakrik kantarellpaj
Den sena höstens kantarellpaj är en klassiker att bjuda på, och varför inte till ett kylt vitt vin? Ta gärna del av pajreceptet av Caroline Hofberg – sommelier, mat- och vinskribent samt kokboksförfattare.
6 portioner
Ingredienser
DEG
- 125 g kallt smör
-
3 dl siktat dinkelmjöl
-
2 krm salt
-
1-2 msk kallt vatten
FYLLNING
- 1 liter rensade kantareller eller trattkantareller
-
1 st gul lök
-
3 st ägg
-
1 1⁄2 dl standardmjölk, 3%
-
1 1⁄2 dl vispgrädde
-
1⁄2 tsk salt
-
1 krm nymald peppar
-
4 dl grovriven kryddost eller 175 g Brie/Camembert
Gör såhär:
- 1. Skär smöret i kuber. Mixa snabbt ihop smör, mjöl och salt till en smulig massa, helst i matberedaren. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en deg. Låt vila i plast i kylen 30–45 minuter.
- 2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen minst 1 timme.
- 3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
- 4. Dela större kantareller i bitar. Skala och hacka löken. Stek svamp och lök sakta i smör tills svampen är mjuk och all vätska kokat in, cirka 20 minuter. Låt svalna.
- 5. Fördela svampfräset i det förgräddade pajskalet. Strö över den rivna kryddosten eller centimetertjocka skivor av vitmögelosten.
- 6. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll äggstanningen över svamp och ost.
- 7. Grädda pajen i mitten av ugnen tills den har fin färg, cirka 40 minuter.