En underbar bouillabaisse
Doften av Frankrike genom skrei, skaldjur, saffran, örter, tomat och ett aromatiskt vitt. Här är receptet på en smakrik favorit som sätter guldkant på kalla vinterdagar.
Ingredienser
Ingredienser
- 1 st liten hackad fänkål
-
1 st hackad gul lök
-
1 st hackad morot
-
2 st hackade vitlöksklyftor
-
½ dl tomatpuré
-
1 tsk pimenton, spanskt rökt chilipulver
-
½ g saffran
-
1 st lagerblad
-
1 krm vitpeppar
-
1 krm svartpeppar
-
1 knippe färsk timjan, bunden
-
2 dl vitt vin
-
500 g krossade tomater
-
1 ½ l fiskfond
-
300 g laxfilé
-
300 g skreifilé (torsk)
-
200 g bläckfisk
-
1 kg blåmusslor
-
1 kruka persilja
-
1 fl fin olivolja
Gör såhär:
- 1. Lägg blåmusslorna i kallt rinnande vatten i 10 min. Skär fisken i jämnstora bitar, ca 4x4cm. Skär bläckfisken i munsstora bitar. Ställ i kylen under tiden ni buljongen.
- 2. Fräs lök, fänkål, morot och vitlök i olivolja, gyllene.
- 3. Tillsätt de torra kryddorna och fräs vidare en stund. Nu i med tomatpuré och fräs några minuter till.
- 4. Häll i vitt vin och timjan. Låt det koka upp. I med tomatkross och fiskbuljong. Låt sjuda 15-20 minuter.
- 5. Plocka bort timjan och lagerblad. Mixa med stavmixer och smaka av med salt.
- 6. Lägg i fisk, bläckfisk och musslor. Koka ett par minuter före servering tills musslorna öppnat sig och fisken är klar.
- 7. Serveras genast och ringla över god olivolja, och hackad persilja. Det är naturligtvis givet att aioli och några goda brödkrutonger serveras till.
- 8. Ps. Fisk kan variera utefter utbud och smak. Gillar man hellre marulk och sjötunga eller röding och gambas går det minst lika bra!