Entrecôte och syrlig senapsvinägrett
Njut av den möra, saftiga entrecôten som smälter i munnen och kombinera detta med en frisk och syrlig senapsvinägrett som tillför en härlig kontrast och lyfter fram köttets djupa smaker.
Med Sydafrikansk vin i glaset lagar vi Entrecôte och serverar med kapris, kronärtskocka och den godaste av senapsvinägretter. Bon Apetit!
Ingredienser
Entrecôte
- Till 2 personer
-
-
2 st Entrecôte ca 2 cm tjock
-
1 klick smör
-
1 st vitlökskyfta
-
1 kvist rosmarin
-
4 lagerblad
-
rapsolja till stekning
-
salt & peppar
Rostade grönsaker
- 80 gram körsbärstomater på kvist
-
3 st små gullökar, halverade
-
6 st vitlöksklyftor
-
2 msk olivolja
-
salt & peppar
Kronärtskocka
- 2 st kronärtskocka
-
½ st citron
-
salt
-
1 msk rapsolja till stekning
Sallad
- 2 st gemsallat
-
2 st salladslökar
-
1 kruka vattenkrasse
-
1 kruka kruspersilja
Dressing
- 2 msk cidervinägersenap (eller annan grov syrlig senap)
-
6 msk olivolja
-
2 msk citronjuice
-
1 msk pickelslag
-
1 st. äggula
-
salt & peppar
Pickels
- 1 st majrova
-
½ dl champagnevinäger
-
½ dl socker
-
½ dl vatten
-
½ tsk salt
Kapris
- 50 gr kapris medelstor (avrunnen vikt)
-
1 tsk rosépeppar
-
50 gr smör
Gör såhär:
- 1. Sätt ugnen på 250 grader.
- 2. Hyvla majrovan tunt på en mandolin.
- 3. Blanda vinäger, socker, vatten, salt och värm försiktigt tills sockret smält. Låt svalna och häll över majrovan. Blanda och lägg upp stiligt i en skål.
- 4. Fortsätt med vinägretten genom att vispa ihop senap, äggula, lite av pickleslagen, citron, salt och peppar. Klar!
- 5. Dags för sallad. Dela och skölj gemsallaten och strimla salladslöken fint.
- 6. Plocka och skölj krasse och persilja.
- 7. Blanda allt det gröna i en härlig skål tillsammans med vinägretten.
- 8. Stek kapris och rosépeppar i smör tills kaprisen blir frasig. Brukar vara färdigt när smöret brynts, lägg upp den frasiga kaprisen på papper och låt överflödiga smöret rinna av. Lägg upp i en liten skål.
- 9. Koka kronärtskockorna i saltat vatten med citronen i cirka 15-30 minuter, tills bladen lossnar lätt.
- 10. Medan kronärtskockorna kokar, lägg tomater, lök, och vitlök på en ungsplåt med smörpapper, ringla över olivolja och smaksätt med salt och peppar. Rosta i 10 – 15 minuter i 250 grader.
- 11. Hög tid för det goda köttet; stek ca 2 min på var sida i het panna. Avsluta med att lägga smör, krossad vitlök, rosmarin och lagerblad i pannan under sista minuten stekning, klart rung 52-55 grader.
- 12. Duka upp köttet med alla tillbehören family style. Om önskas, häll upp varsitt glas Mas Janeil Petit Pas och njut.