Grön ärtsoppa (Crème Ninon)
Grön ärtsoppa, även kallad Crème Ninon är den utmärkta soppan både för fest och vardag. För lite extra lyx toppar vi soppan med lite mousserande vin och dekorerar med Crème Fraiche och finhackad smörgåskrasse.
Ingredienser
- 500 gram frysta gröna ärtor
-
2 banan-schalottenlökar
-
4 dl färdigblandad kycklingfond
-
3 dl grädde
-
½ citron
-
Smör
-
Persiljekvistar
-
Salt
-
Peppar (Cayenne peppar)
-
Créme Fraiche
-
Smörgåskrasse
-
Mousserande vin
Gör såhär:
- 1. Finhacka löken och stek den sedan i lite smör tillsammans med två persiljekvistar. Löken ska inte få färg.
- 2. Häll över uppvärmd kycklingfond samt 2 dl grädde (den sista decilitern vispar du och ställer åt sidan) i kastrullen och låt det koka ihop i ca 10 minuter.
- 3. Häll sedan i ärtorna och låt soppan sjuda några minuter tills ärtorna är mjuka. Du ska inte koka soppan för då förlorar den sin fina gröna färg.
- 4. Mixa sedan soppan med en stavmixer och häll den sedan snabbt genom en finmaskig sil så eventuella bitar inte kommer med.
- 5. Smaka av med salt, peppar, (en knivsudd cayennepeppar om man vill ha lite hetta) och citronsaft.
- 6. Vänd försiktigt ned den återstående, vispade, grädden i soppan strax innan servering.
- 7. Häll i serveringsskålar och toppa upp med lite mousserande vin. Dekorera med en klick Crème Fraiche och lite finhackad smörgåskrasse