Helgrillad fisk med salsa verde
Vårmiddagen kan knappast bli enklare än att lägga hel fisk på grillen. Tänk bara på att låta den grilla klart så att skinnet blir krispigt innan den vänds. Och lägg gärna fisken i halster, det underlättar när man ska vända den.
Ingredienser
Till 4 portioner
- 4 portionsstora fiskar, fjällade och urtagna. Eller 2 lite större à ca 750 g (t.ex Guldsparid, Seabream, Uer)
-
Olivolja
-
1 msk stötta fänkålsfrön
-
Flingsalt
-
Nymald peppar
-
Citron till servering (som grillas)
Salsa Verde (ca 2 ½ dl)
- Hackad bladpersilja
-
1 kruka basilika
-
2 msk hackad mynta
-
2 hackade vitlöksklyftor
-
3 sardellfiléer
-
3 msk kapris
-
2 msk pressad citron
-
1 ½ dl olivolja
-
Salt
-
Nymald pepper
Gör såhär:
- 1. Skölj fiskarna i kallt vatten och torka dem noga. Skåra dem på 3 ställen på varje sida med vass kniv.
- 2. Krydda fisken inuti och i skårorna med olivolja, fänkålsfrön, salt och peppar. Lägg gärna fisken i halster, det underlättar när man ska vända den.
- 3. Grilla fisken över glöd, cirka 7 minuter på varje sida för portionsstora fiskar och cirka 10 minuter för lite större. Låt skinnet bli krispigt innan fisken vänds.
- 4. Dela och grilla citronerna som ska serveras till fisken. Servera med Salsa verde.
- 5. Salsa verde: Mixa ingredienserna och smaka av med salt och peppar.