Höstlig jordärtskockssoppa med frasig bacon
Doften av höst sprider sig i köket. Mulligt, mjukt och smakrikt - vi har lagat en len jordärtskockssoppa med frasig bacon som serveras med nybakat bröd.
Ingredienser
Till 4 personer
- 6 st stora jordärtskockor
-
1 st vitlöksklyfta
-
½ st gul lök
-
1 dl grädde
-
5 dl mjölk
-
2 dl vatten
-
Salt och peppar
-
Vinäger (gärna sherry)
-
1 paket bacon (skivat)
-
5 msk matolja
-
1 dl olivolja
-
1 näve blandade örter (till exempel persilja, körvel, basilika, timjan)
Gör såhär:
- 1. Skala och skölj jordärtskockorna. Spara skalet från 2 av skockorna i lite kallt vatten.
- 2. Klyfta de skalade skockorna och lägg i en kastrull. Häll på grädde, mjölk samt vatten. Öka vattenmängden om det inte täcker. Koka riktigt mjukt i ca 30 min.
- 3. Under tiden som det kokar så strimla skalen i tändsticksstorlek, strimla även baconet. Lägga allt tillsammans i en stekpanna och häll på matolja, stek långsamt på medelhög värme i ca 20 minuter tills att allt är frasigt och krispigt!
- 4. Häll av överblivet stekfett och lägg på papper för att få bort så mycket fett som möjligt.
- 5. Plocka en näve blandade örter av just dina favoriter. Lägg i en skål eller mortel tillsammans med olivoljan samt mixa/mortla till en örtolja.
- 6. När alla skockor är genommjuka så lyft upp dem samt lägg i en mixer. Vidare ska du mixa till en slät kräm, spä på med kokvätskan tills att en önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och kanske några skvättar vinäger för fräschör.
- 7. Häll upp soppan i en djup skål samt toppa med frasigt bacon och skockaskal. Avsluta med att ringa över lite örtolja.