Ingefärsstekta gambas och en afton i rosa
Gyllene ingefärsdoftande gambas till solnedgångsrosa himmel och vin? Här bjuder vi de läckraste av recept att matcha till goda roséviner. Smaklig spis!
Ingredienser
- 12 st gambas (med skal om det finns)
-
2 st gemsallad
-
8 st rädisor
-
1 st jordärtskocka
-
1 skiva levainbröd
-
1 ½ msk riven ingefära
-
1 dl grovt hackad persilja
-
2 st vitlöksklyftor
-
1 st citron
-
1 dl olivolja
-
1 dl aioli
Gör såhär:
- 1. Dela salladen i klyftor. Lägg i iskallt vatten.
- 2. Tvätta samt hyvla jordärtskockan och rädisan tunt. Lägg i iskallt vatten.
- 3. Skär eller riv brödet i munsstora bitar, strax ska de stekas.
- 4. Smaka upp aioli med citronzest, ingefära och en skvätt citronjuice.
- 5. Stek brödet i olivolja och en krossad vitlöksklyfta, så det blir frasigt. Salta lätt. Lägg på ett fat och börja med dina gambas.
- 6. Hetta upp stekpannan och stek gambas i olivolja ett par minuter på var sida. Om du inte får plats med alla i pannan stek i två omgångar. De ska få fin färg.
- 7. Mot slutet lägger du i en krossad vitlöksklyfta, persilja, 0.5 msk riven ingefära, pressar i ½ citron, ringlar rikligt med olivolja och smakar av med salt samt svartpeppar. Sväng runt ordentligt att gambasen täcks av den goda dressingen. Toppa med det stekta brödet.
- 8. Häll av sallad, rädisorna och jordärtskockan. Sprid ut salladen på ett fat.
- 9. Lägg dina varma härliga gambas över salladen och strössla över rädisa och kronärtskocka.