Jordgubbstabbouleh med halloumi och kryddig korv
Sommargrill med smaker från Medelhavsområdet är omöjligt att inte gilla. Här är en variant på tabbouleh, fast med quinoa och jordgubbar. Till salladen passar det bra med kryddig korv, gärna Merquez, och grillad Halloumi. Men även lammkött, kyckling och lax är jättegott. Och till det, en somrig favoritsås: Haydari, den superfräscha turkiska yoghurtsåsen. Som en tzatziki, fast med dill istället för gurka.
Recept: Caroline Hofberg
Instagram: @carolineikoket
Matblogg: www.carolineikoket.com
Ingredienser
- 2 dl svart quinoa
-
5 dl grönsaksbuljong
-
3 schalottenlökar (den vanliga storleken)
-
1–1 ½ dl pistagenötter
-
2 dl hackad bladpersilja
-
1 dl hackad mynta
-
2 msk pressad citron
-
2 ½ msk olivolja
-
salt
-
nymald peppar
-
ca 5 dl klyftade jordgubbar
Haydari (turkisk yoghurtsås)
- 4 dl turkisk yoghurt
-
2 msk olivolja
-
2 rivna vitlöksklyftor
-
1 dl hackad dill
-
salt
Till servering
- Grillad Merquez och Halloumi
Gör såhär:
- 1. Koka quinoan under lock i buljongen enligt förpackningen, cirka 15 minuter. Låt kallna.
- 2. Hacka lök och nötter. Blanda quinoan med lök, nötter, örter, citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
- 3. Vänd ner jordgubbarna i salladen vid servering. Servera tillsammans med Haydari, grillad Merquez och Halloumi.
- 4. Såsen: Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Låt smakerna mogna före servering.