Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Krämig risotto med svamp
En glasflaska med Frasca Barbera d'Asti 2020, ett rött vin från Piemonte i Italien

I glaset

Frasca Barbera d'Asti 2020

Läs mer

Krämig risotto med svamp

Bild på Wine Table
Wine Table

En klassisk krämig risotto med svamp, vitt vin och parmesan. Välj svampar som kantareller, karljohansvamp eller portabello för extra lyxig känsla. Använd en tjockbottnad kastrull vid tillagningen, den fördelar värmen jämnt i botten. En perfekt rätt att njuta av i helgen!

Ingredienser

- 1 liter buljong (höns eller grönsak)

- 1 msk olivolja

- 3 finhackade schalottenlökar eller 2 medelstora gula lökar

- ½ selleristjälk, finhackad

- 2 vitlöksklyftor, finhackade

- 400 g arborioris

- 1 dl torrt vitt vin

- 70 g smör

- 85-100 g färskriven parmesan

- 250 g blandad svamp

- 3 kvistar timjan

- 1 vitlöksklyfta

- 1 näve persilja, grovhackad

- 1 nypa cayennpeppar

- Salt och nymalen svarteppar

Gör såhär:

  • 1. Riv sönder svampen i mindre bitar. Hetta upp en djupare panna med olivolja. Lägg i svampen och stek tillsammans med timjan. Tillsätt vitlök och salt.
  • 2. Tillsätt persilja och cayennpeppar när svampen är färdigstekt och rör om. Lägg åt sidan i en skål.
  • 3. Värm upp buljongen. Häll i olja i samma panna som användes till svampen och lägg i schalottenlök eller gul lök, selleri och en nypa salt. Bryn i några minuter tills grönsakerna har mjuknat.
  • 4. Lägg i vitlök och efter 2 minuter lägg i riset. Höj värmen och rör om riset hela tiden och håll koll så att riset inte bränns. Att steka riset bidrar till att stärkelse frigörs långsammare och håller formen under kokningen.
  • 5. Häll i vitt vin och rör runt. När vinet har kokat in, lägg då in svampen tillsammans med en slev buljong. Sänk värmen så att det endast sjuder. Riset ska inte koka.
  • 6. Rör om hela tiden och lägg i buljongen i riset slevvis. Låt varje slev buljong koka in i riset innan nästa slev. Fortsätt lägga i buljong tills riset är mjukt men med lite tuggmotstånd, cirka 20-25 minuter.
  • 7. Ta kastrullen från värmen och lägg i smör och parmesanost och smaka av med salt och peppar. Servera med riven parmesan på toppen.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.