Krämig risotto med svamp
En klassisk krämig risotto med svamp, vitt vin och parmesan. Välj svampar som kantareller, karljohansvamp eller portabello för extra lyxig känsla. Använd en tjockbottnad kastrull vid tillagningen, den fördelar värmen jämnt i botten. En perfekt rätt att njuta av i helgen!
Ingredienser
- 1 liter buljong (höns eller grönsak)
- 1 msk olivolja
- 3 finhackade schalottenlökar eller 2 medelstora gula lökar
- ½ selleristjälk, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 400 g arborioris
- 1 dl torrt vitt vin
- 70 g smör
- 85-100 g färskriven parmesan
- 250 g blandad svamp
- 3 kvistar timjan
- 1 vitlöksklyfta
- 1 näve persilja, grovhackad
- 1 nypa cayennpeppar
- Salt och nymalen svarteppar
Gör såhär:
- 1. Riv sönder svampen i mindre bitar. Hetta upp en djupare panna med olivolja. Lägg i svampen och stek tillsammans med timjan. Tillsätt vitlök och salt.
- 2. Tillsätt persilja och cayennpeppar när svampen är färdigstekt och rör om. Lägg åt sidan i en skål.
- 3. Värm upp buljongen. Häll i olja i samma panna som användes till svampen och lägg i schalottenlök eller gul lök, selleri och en nypa salt. Bryn i några minuter tills grönsakerna har mjuknat.
- 4. Lägg i vitlök och efter 2 minuter lägg i riset. Höj värmen och rör om riset hela tiden och håll koll så att riset inte bränns. Att steka riset bidrar till att stärkelse frigörs långsammare och håller formen under kokningen.
- 5. Häll i vitt vin och rör runt. När vinet har kokat in, lägg då in svampen tillsammans med en slev buljong. Sänk värmen så att det endast sjuder. Riset ska inte koka.
- 6. Rör om hela tiden och lägg i buljongen i riset slevvis. Låt varje slev buljong koka in i riset innan nästa slev. Fortsätt lägga i buljong tills riset är mjukt men med lite tuggmotstånd, cirka 20-25 minuter.
- 7. Ta kastrullen från värmen och lägg i smör och parmesanost och smaka av med salt och peppar. Servera med riven parmesan på toppen.