Bild på Lammfilé med ugnsrostade grönsaker och torkade oliver
En lättare glasflaska med Chinon Cuisine de ma Mere, ett rött vin från Loiredalen i Frankrike

I glaset

Chinon Cuisine de ma Mere

Läs mer

Lammfilé med ugnsrostade grönsaker och torkade oliver

Bild på Wine Table
Wine Table

Här har vi ett måste-prova recept! Saftig lammfilé med rostade grönsaker, ackompanjerat av en överraskande touch av torkade oliver. En riktig festmåltid som bjuder på flera läckra smaker. Matcha med ett gott rött vin som krona på verket.

Matcha Wine Tables lammfilé med rostade grönsaker med ett gott rött vin. För fler än 400 ärliga vintips och vinrecensioner, kolla in Wine Tables fyndtips på ”It’s a Bargain”

 

Ingredienser

Lammfilén...

- 300 g lammfilé

- Olivolja

- Färsk rosmarin

- Färsk timjan

- Salt & svartpeppar

De ugnsrostade grönsakerna!

- 2 klasar cocktailtomater på kvist

- Zucchini

- 1 knippe grön sparris

- 1 knippe färsk lök

- En hel vitlök

- Olivolja

- Citron

- Rosmarin

- Timjan

- Salt & svartpeppar

Torkade Oliver (till serveringen)

- 1 dl svarta oliver (Leccino eller kalamata. Urkärnade)

Gör såhär:

  • 1. Börja med oliverna. Pressa ur all vätska i lite hushållspapper.
  • 2. Vidare lägger du sedan oliverna på en tallrik med 4 lager hushållspapper och torka i mikron på högsta effekt. Kör 1 minut åt gången tills de är genomtorra, ca 5-7 min. Alternativt rosta i ugn på 80 grader i ca 1 h.
  • 3. När de är helt torra hacka grovt samt spara till servering.
  • 4. Nu till grönsakerna. Skär zucchini i medelstora bitar, dela sparrisen en gång på mitten. Dela färsklöken på längden och skär av den grönaste delen. Finstrimla för att ha vid servering.
  • 5. Hacka 1 kvist rosmarin samt några kvistar timjan.
  • 6. Placera alla grönsaker på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja, strössla på de färska kryddorna samt smaksätt med salt och peppar.
  • 7. Vidare ska du rosta allt i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter. Grönsakerna ska få en fin yta samt dessutom behålla lite stuns.
  • 8. Under tiden grillar eller steker du lammfilén tills den når 56 grader i temp. Lägg på rosmarin samt timjan på köttet tills lammet är redo för att serveras.
  • 9. Ta ut och arrangera grönsakerna på ett fat, ringla över olivolja samt pressa några droppar citron över. Skär upp lammet till sist strösslar du ut de torkade oliverna.