Lyxigt enkla tilltugg till bubbel!
Snygg champagne och tilltugg lika lyxiga som lättillgängliga. Wine Table matchar med en laxtartar med grapefrukt till bubblor. Perfekt till det lilla eller stora minglet eller bara en vanlig tisdag. Smaklig spis!
Ingredienser
Laxtartar med grapefrukt, soja- och sesammajonnäs
8 kanapéer eller 2 förrätter
- 1 ½ msk sesamfrö
-
100 g rå lax (om laxen är vildfångad behöver den frysas i tre dygn före konsumtion)
-
1 salladslök
-
2 msk soja- och sesammajonnäs (se recept nedan*)
-
1 klyfta rosa grapefrukt
Soja och sesammajonnäs
(Ett snabbare alternativ här är att utgå från färdig majonnäs och krydda den med lite soja, sesamolja, ingefära och limezest)
- 1 ägg (gula och vita)
-
2 dl neutral matolja
-
1 tsk ljus soja
-
2 tsk senap
-
2 tsk vitvinsvinäger eller risvinäger
-
½ krm malen vitpeppar
-
1 tsk rostad sesamolja
-
1 tsk riven färsk ingefära
-
Riven zest av ¼ lime
Gör såhär:
- 1. Lägg ägg, olja, soja, senap samt vinäger i ett mixerglas. Ställ ned en stavmixer i botten, mixa och dra sakta uppåt så att majonnäsen bildas underifrån. Krydda sedan med vitpeppar, sesamolja, ingefära samt limeszest.
- 2. Smaka av sältan med salt eller soja. Blir majonnäsen för lös kan du behöva mixa i lite mer olja med stavmixern.
- 3. Rosta sesamfröna lätt i en torr, het panna. Låt svalna i en skål.
- 4. Skär laxen i 3 millimeter stora tärningar, finhacka salladslöken (spar några fina strimlor till garnering) samt filéa grapefruktklyftan så att inga vita hinnor är kvar.
- 5. Skär några snygga bitar grapefrukt till garnering och skär vidare resten i bitar med en riktigt vass kniv så att de inte blir mosiga.
- 6. Blanda ihop lax, salladslök, majonnäs samt det mesta av sesamfröna.
- 7. Rör försiktigt ner grapefruktbitarna, smaka av och ställ i kylen i 5-10 minuter.
- 8. Lägg upp i fina små glas eller skålar och garnera med sesamfrö, grapefrukt och en strimla salladslök. Servera med sked.