Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Ölmarinerad fisk- och skaldjursspett med sommarkål
Singha

I glaset

Singha

Läs mer

Ölmarinerad fisk- och skaldjursspett med sommarkål

Njut av en somrig måltid med våra ölmarinerade fisk- och skaldjursspett, perfekt grillade för att framhäva de delikata smakerna. Serveras med en frisk och krispig sommarkål som kompletterar rätten med sin fräscha, lätta karaktär.


I glaset

Singha

Läs mer
Singha

Ingredienser

Spett

400 g torsk

24 st vannameiräkor MSC-märkta

1 fl ljus lager

1 st vitlöksklyfta

1 st citrongräs

1 msk riven ingefära

2 tsk salt

2 msk kokosgrädde till grillningen

16 st grillspett

Som tam

1 st kålrabbi

1st polkabeta

1 näve rostade cashewnötter, hackade (eller mandel)

1 st lime

1 liten vitlöksklyfta

1 msk socker

1½ msk fisksås

1 kruka dill

2 cm pepparrot

vitpeppar

Sommarkål

½ st färsk vitkål

1 st röd chili, välj hetta efter humör

1 st vitlök

1 msk fisksås

2 msk vatten

1 msk matolja

Gör såhär:

  • 1. Först av allt: lägg gärna grillspetten i blöt en stund, så att de inte blir svedda på grillen.
  • 2. Dela torsken i 16 mindre bitar. Två till var spett. Trä på spetten; varva 3 räkor med 2 fiskbitar på varje.
  • 3. Finhacka citrongräs och vitlök. Blanda med ingefära och salt i en mortel och mortla till en paste. Gnid sedan in spetten i den aromatiska marinaden.
  • 4. Lägg fisk och skaldjursspetten i en form och häll på ölen så det täcker. Låt stå och marinera i minst 1 timme och max 2 timmar.
  • 5. Medan spetten marineras, börja med Som Tam. Skala och strimla kålrabbi och beta. Lägg i en stor skål i väntan på dressing.
  • 6. Dela limen i 8 bitar. Lägg i en mortel tillsammans med socker, fisksås, vitlök och finriven pepparrot. Mortla samman lime med kryddor till en härlig dressing. Smaka av med vitpeppar och ev, mer syra/sälta; det ska vara en sötsyrlig dressing med hetta från pepparrot och sälta från fisksås.
  • 7. Låt dressing, kål och beta vila var för sig precis tills innan servering då du häller dressingen över kålrabbin och betan, blandar lätt och vänder ner plockad dill och krossade cashewnötter.
  • 8. Nu till vitkålen: dela ner den färska vitkålen i ca 5x5cm stora delar.
  • 9. Strimla chili efter behag och krossa vitlöken.
  • 10. Värm en panna riktigt varm. Stek kålen hastigt tillsammans med vitlök och chili, så att den blir lätt sotad (ca 2 min). Avsluta med vatten och fisksås.
  • 11. Lyft spetten ur sin marinad. Pensla med kokosgrädde innan de läggs på grillen. För ännu mer smak får du gärna pensla kokosgrädde även under grillningen. Grillar gör du på hög värme i tre min/sida.
  • 12. Lägg upp sommarkålen och Som Tam (glöm inte att blanda Som Tam med dressing och dill) på ett vackert fat och servera med nygrillade fisk och skaldjursspett. Njut!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.