Pasta à la Vodka
Torsdag eftermiddag och du har inte hunnit ägna en tanke åt kvällens middag? Det är då du svänger ihop världens enklaste och godaste 80-talsklassiker. Pasta à la Vodka är förmodligen tusen gånger godare än du minns den.
Rökt paprikapulver är varken ett måste eller typiskt i denna pastaklassiker från 80-talet, men en god twist som gör det hela ännu lite hetare. Vodkan i rätten frigör härliga aromer från tomaten och hjälper till att binda såsen.
Ingredienser
- 1 st gul lök
-
2 klyftor vitlök
-
2 msk smör
-
1 tsk chiliflakes
-
1 tsk rökt paprika (pimenton de la vera)
-
4 msk tomatpuré
-
2 dl grädde
-
1 dl Vodka
-
1 dl pastavatten
-
1 dl parmesan (riven)
-
½ dl kruspersilja (hackad)
-
500 g spaghetti eller pasta penne (eller det du har hemma)
-
Salt till pastavatten
-
Svartpepparkvarn
Gör såhär:
- 1. Koka pastan i en stor kastrull enligt anvisningarna på paketet, spara 1 dl av kokvattnet
- 2. Värm smöret i en stor stekpanna på medelvärme, tillsätt lök och vitlök och stek i 3-5 minuter tills gyllene. Tillsätt chili, paprikapulver och tomatpuré. Fräs 3 min.
- 3. I med vodka och låt koka upp och sjuda i en minut innan du tillsätter grädde.
- 4. Sjud försiktigt i 5 minuter eller tills såsen har tjocknat. Smaka av med salt och svartpeppar och persilja.
- 5. När pastan är kokt, häll av vattnet och tillsätt såsen och blanda. Späd eventuellt med pastavatten om såsen skulle bli för tjock.
- 6. Servera med en fluffig peruk av riven parmesanost och nymalen svartpeppar. Smaklig Spis!!