Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Pernodspetsad fisksoppa med saffran
En glasflaska med Alba Rhino Vinho Verde, ett vitt vin från Vinho Verde i Portugal

I glaset

Alba Rhino Vinho Verde

Läs mer

Pernodspetsad fisksoppa med saffran

Bild på Wine Table
Wine Table

Det är alltid lika gott med fisksoppa, dessutom är det väldigt bra bjudmat eftersom man kan förbereda det mesta i god tid och sedan bara tillsätta fisk samt skaldjur vid servering. En klick apelsinaïoli pricken över i, liksom ett gott bröd.

Ingredienser

4 portioner

- ca 500 g vit fiskfilé med fast kött t ex marulk, havskatt eller hälleflundra
- ca ½ kg färska blåmusslor
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 fänkål
- 5 stora tomater
- 4 potatisar av fast sort
- skal av ½ apelsin (skalat med potatisskalare)
- olivolja
- ½ g saffran
- 3 lagerblad
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 ½ liter vatten
- 2 msk fiskfond på flaska
- tabasco
- salt
- 2 msk pernod
-

Aïoli

- 2 rivna vitlöksklyftor
- 2 äggulor
- 2 ½ dl rapsolja
- 1 krm rivet apelsinskal
- ca 1 krm tabasco
- salt

Till servering

- Gärna havskräftor (valfritt)
- Ett gott bröd

Gör såhär:

  • 1. Skär fisken i grova bitar.
  • 2. Rengör musslorna under kallt vatten. Kasta de musslor som är öppna och inte sluter sig när man knackar på dem.
  • 3. Hacka lök samt vitlök. Strimla fänkålen. Skålla och skala tomaterna, dela dem, skrapa ur kärnorna samt skär i klyftor. Skala potatisen och skär i kuber. Använd potatisskalare för att dela apelsinen i grova bitar.
  • 4. Fräs lök, vitlök samt fänkål i olivolja utan att det tar färg, blanda i tomater, apelsinskal, saffran samt lagerblad. Vidare låter du det puttra under lock cirka 5 minuter.
  • 5. Häll på vinet och låt koka in till hälften, sedan i med vatten samt fond och koka ihop några minuter. Vidare lägger du i potatisen och koka 12–15 minuter. Smaka av med tabasco och salt.
  • 6. Tillsätt pernod, fisk och musslor. Koka under lock, på inte alltför hög värme, tills musslorna öppnar sig - cirka 5 minuter. Toppa gärna soppan med havskräftor, men det är valfritt. Servera med aïoli och bröd.
  • 7. Så här gör du din Aïoli:
  • 8. Det är viktigt att alla ingredienser är rumstempererade. Vispa ihop vitlök samt äggulor.
  • 9. Droppa försiktigt i oljan under vispning. Häll inte i oljan för snabbt, gulorna och vitlöken måste hinna ta upp all olja, innan nya droppar hälls i. Det går även bra att använda mixerstav samt en hög, smal skål.
  • 10. Blanda i apelsinskal samt tabasco och smaka av med salt. Vidare kan du låta smakerna mogna minst 1 timme i kylen före servering.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.