Pernodspetsad fisksoppa med saffran
Det är alltid lika gott med fisksoppa, dessutom är det väldigt bra bjudmat eftersom man kan förbereda det mesta i god tid och sedan bara tillsätta fisk samt skaldjur vid servering. En klick apelsinaïoli pricken över i, liksom ett gott bröd.
Ingredienser
4 portioner
- ca 500 g vit fiskfilé med fast kött t ex marulk, havskatt eller hälleflundra
-
ca ½ kg färska blåmusslor
-
1 gul lök
-
3 vitlöksklyftor
-
1 fänkål
-
5 stora tomater
-
4 potatisar av fast sort
-
skal av ½ apelsin (skalat med potatisskalare)
-
olivolja
-
½ g saffran
-
3 lagerblad
-
2 dl torrt vitt vin
-
1 ½ liter vatten
-
2 msk fiskfond på flaska
-
tabasco
-
salt
-
2 msk pernod
-
Aïoli
- 2 rivna vitlöksklyftor
-
2 äggulor
-
2 ½ dl rapsolja
-
1 krm rivet apelsinskal
-
ca 1 krm tabasco
-
salt
Till servering
- Gärna havskräftor (valfritt)
-
Ett gott bröd
Gör såhär:
- 1. Skär fisken i grova bitar.
- 2. Rengör musslorna under kallt vatten. Kasta de musslor som är öppna och inte sluter sig när man knackar på dem.
- 3. Hacka lök samt vitlök. Strimla fänkålen. Skålla och skala tomaterna, dela dem, skrapa ur kärnorna samt skär i klyftor. Skala potatisen och skär i kuber. Använd potatisskalare för att dela apelsinen i grova bitar.
- 4. Fräs lök, vitlök samt fänkål i olivolja utan att det tar färg, blanda i tomater, apelsinskal, saffran samt lagerblad. Vidare låter du det puttra under lock cirka 5 minuter.
- 5. Häll på vinet och låt koka in till hälften, sedan i med vatten samt fond och koka ihop några minuter. Vidare lägger du i potatisen och koka 12–15 minuter. Smaka av med tabasco och salt.
- 6. Tillsätt pernod, fisk och musslor. Koka under lock, på inte alltför hög värme, tills musslorna öppnar sig - cirka 5 minuter. Toppa gärna soppan med havskräftor, men det är valfritt. Servera med aïoli och bröd.
- 7. Så här gör du din Aïoli:
- 8. Det är viktigt att alla ingredienser är rumstempererade. Vispa ihop vitlök samt äggulor.
- 9. Droppa försiktigt i oljan under vispning. Häll inte i oljan för snabbt, gulorna och vitlöken måste hinna ta upp all olja, innan nya droppar hälls i. Det går även bra att använda mixerstav samt en hög, smal skål.
- 10. Blanda i apelsinskal samt tabasco och smaka av med salt. Vidare kan du låta smakerna mogna minst 1 timme i kylen före servering.