Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Rostad jordärtskocka med löjrom
En glasflaska med Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut, ett mousserande vin från Bourgogne i Frankrike

I glaset

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut

Läs mer

Rostad jordärtskocka med löjrom

Bild på Wine Table
Wine Table

Underbart god förrätt som är enkel att förbereda (skockorna kan rostas och friteras dagen innan) och får en glittrig lyxfaktor av löjrommen. Kombinationen av segsöta och frasiga skockor, syrlig crème frâiche och salt, krämig rom passar perfekt till ett lite fylligare mousserande vin.

4 portioner
30 minuter + 1,5 h i ugnen

Ingredienser

Rostad jordärtskocka

- 1 kg jordärtskockor, medelstora eller små
- Neutral matolja till fritering och rostning
- Salt

Till servering

- 80 g löjrom (vegetariskt alternativ: tångkaviar eller riven parmesan)
- 4 msk crème frâiche, i spritspåse
- ½ rödlök, finhackad
- dillvippor
- Flingsalt
- Eventuellt nymalen svartpeppar

Gör såhär:

  • 1. Sätt ugnen på 150°. Skölj jordärtskockorna och skrubba dem vid behov. Ta undan 8 st till fritering.
  • 2. Skär större jordärtskockorna i lite mindre bitar, tänk ätstora. Lägg tillsammans med små, hela jordärtskockor i en ugnsform med lite matolja och salt. Rosta i ca 1,5 h eller tills skockorna är mjuka, sega och lite gyllene.
  • 3. Hyvla de sparade skockorna fint med mandolin och torka skivorna på papper. Hetta upp matolja till 150° och fritera skivorna i omgångar. De ska bara bli ljust gyllenbruna, som utsidan på ett vitt franskbröd, ungefär, annars blir de beska. Låt rinna av på papper.
  • 4. Lägg ljumma, rostade skockor på tallrikar, strö ut jordärtskockschipsen ibland dem, spritsa över crème frâiche, strö över rödlök, lägg på små klickar löjrom och dekorera med dillvippor. Lite flingsalt är gott på och eventuellt ett drag med pepparkvarnen. Servera genast.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.