Rostad jordärtskocka med löjrom
Underbart god förrätt som är enkel att förbereda (skockorna kan rostas och friteras dagen innan) och får en glittrig lyxfaktor av löjrommen. Kombinationen av segsöta och frasiga skockor, syrlig crème frâiche och salt, krämig rom passar perfekt till ett lite fylligare mousserande vin.
4 portioner
30 minuter + 1,5 h i ugnen
Ingredienser
Rostad jordärtskocka
- 1 kg jordärtskockor, medelstora eller små
-
Neutral matolja till fritering och rostning
-
Salt
Till servering
- 80 g löjrom (vegetariskt alternativ: tångkaviar eller riven parmesan)
-
4 msk crème frâiche, i spritspåse
-
½ rödlök, finhackad
-
dillvippor
-
Flingsalt
-
Eventuellt nymalen svartpeppar
Gör såhär:
- 1. Sätt ugnen på 150°. Skölj jordärtskockorna och skrubba dem vid behov. Ta undan 8 st till fritering.
- 2. Skär större jordärtskockorna i lite mindre bitar, tänk ätstora. Lägg tillsammans med små, hela jordärtskockor i en ugnsform med lite matolja och salt. Rosta i ca 1,5 h eller tills skockorna är mjuka, sega och lite gyllene.
- 3. Hyvla de sparade skockorna fint med mandolin och torka skivorna på papper. Hetta upp matolja till 150° och fritera skivorna i omgångar. De ska bara bli ljust gyllenbruna, som utsidan på ett vitt franskbröd, ungefär, annars blir de beska. Låt rinna av på papper.
- 4. Lägg ljumma, rostade skockor på tallrikar, strö ut jordärtskockschipsen ibland dem, spritsa över crème frâiche, strö över rödlök, lägg på små klickar löjrom och dekorera med dillvippor. Lite flingsalt är gott på och eventuellt ett drag med pepparkvarnen. Servera genast.