Svensk sommar med matjessill och potatis-twist
Vad symboliserar svensk sommar bättre än kokt potatis toppad med matjessill? Den krämiga potatisen möter den milda sältan och syran från sillen i en perfekt smakbalans. En enkel, men oemotståndlig sommarrätt som fångar svenska hjärtan och sitter som pricken över i:et till bubblorna.
Prova även andra rätter som förmedlar svensk sommar. Grön sparris med fläder eller rökt lax med pepparrot och forellrom.
Ingredienser
- 8 medelstora potatisar (mandel- eller färskpotatis)
- 1 burk matjessill (125gr sill)
- 1 dl gräddfil (gärna hängd i kaffefilter ett par timmar för fastare konsistens)
- Citron för zest
- 1 kruka dill (till kokning och topping)
- Salt till potatiskokning
Gör såhär:
- 1. Koka potatisen i rikligt saltat vatten med dillstjälkar, tills de är precis färdigkokta.
- 2. Låt de svalna, under tiden skär sillen i små skivor, plocka några dillvippor.
- 3. Dela potatisen på mitten och skär av en liten bit av botten så att den står stadigt.
- 4. Lägg en klick med gräddfil på potatisen följt av ett par bitar sill, och några dillvippor.
- 5. Avsluta med att raspa över citronzest för härlig fräschör.