Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Svensk sommar med matjessill och potatis–twist
En glasflaska med Rotari Rosé, ett mousserande vin från Trentino-Alto Adige i Italien

I glaset

Rotari Rosé

Läs mer

Svensk sommar med matjessill och potatis-twist

Bild på Wine Table
Wine Table

Vad symboliserar svensk sommar bättre än kokt potatis toppad med matjessill? Den krämiga potatisen möter den milda sältan och syran från sillen i en perfekt smakbalans. En enkel, men oemotståndlig sommarrätt som fångar svenska hjärtan och sitter som pricken över i:et till bubblorna.

Prova även andra rätter som förmedlar svensk sommar. Grön sparris med fläder eller rökt lax med pepparrot och forellrom.

Ingredienser

- 8 medelstora potatisar (mandel- eller färskpotatis)


- 1 burk matjessill (125gr sill)


- 1 dl gräddfil (gärna hängd i kaffefilter ett par timmar för fastare konsistens)


- Citron för zest


- 1 kruka dill (till kokning och topping)


- Salt till potatiskokning

Gör såhär:

  • 1. Koka potatisen i rikligt saltat vatten med dillstjälkar, tills de är precis färdigkokta.

  • 2. Låt de svalna, under tiden skär sillen i små skivor, plocka några dillvippor.

  • 3. Dela potatisen på mitten och skär av en liten bit av botten så att den står stadigt.

  • 4. Lägg en klick med gräddfil på potatisen följt av ett par bitar sill, och några dillvippor.
  • 5. Avsluta med att raspa över citronzest för härlig fräschör.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.