Tarte Flambée med mangold
Tarte Flambée med mangold – nygräddad, toppad med krispigt grönt och perfekt smältande ost. Här är ett försvinnande gott recept på den klassiska rätten från Alsace.
Ingredienser
8 MELLANSTORA PIZZOR
- 500 gr ost (riven)
-
5 dl gräddfil
-
500 gr mangold (strimlad)
-
1 klyfta vitlök (pressad)
-
4 dl ärtor (frysta går fint)
-
1 st fänkål
-
1 kruka persilja
-
Salt
-
Svartpeppar
-
Citron
-
Olivolja
Degen
- 10 g jäst
-
10 g salt
-
2 dl mjölk
-
5 dl mjöl
Gör såhär:
- 1. Knåda alla ingredienser till en smidig deg. Låt vila i minst 1h gärna längre.
- 2. Dela upp degen på 8 lika stora bullar, kavla ut tunna pizzor på bakplåtspapper.
- 3. Stryk ett tunt lager med gräddfil på den utkavlade ”pizzabotten”. Strö på generöst med ost.
- 4. Blanda mangold med lite olivolja och vitlök, och lägg på ett tunt lager på pizzan. Strö på lite ärtor.
- 5. Baka av pizzan på 250 grader 3–5 min tills den känns klar.
- 6. Hyvla fänkålen tunt på mandolin eller med osthyvel.
- 7. Skölj i kallt vatten så att den blir lite krispig.
- 8. Smaka upp fänkålen med olivolja, citron, salt & peppar.
- 9. Plocka persilja och toppa pizzan när den kommer ut ur ugnen.
- 10. Skär tunna slices, häll upp ett glas bubbel och njut!