Västerbottensostpaj
Västerbottenpaj, Westerbottensostpaj, Västerbottensostpaj – kärt barn har många namn. Den svenska klassikern som dukas fram under jul, påsk, midsommar, kräftskiva och andra tillställningar. En krämigt utsökt paj som dessutom är lätt att tillaga.
Ingredienser
Pajdeg
- 125 g smör
-
3 dl vetemjöl
-
2 msk vatten
Fyllning
- 300 g riven västerbottenost
-
3 ägg
-
2 dl vispgrädde
-
1 krm peppar
Gör såhär:
- 1. Knåda ihop smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt därefter vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt sedan stå i kylen ca 20 min.
- 2. Sätt ugnen på 200°.
- 3. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
- 4. Nagga pajskalet och ställ in i mitten av ugnen ca 10 min.
- 5. Vispa ihop ägg, vispgrädde och peppar. Tillsätt osten och häll blandningen i pajskalet.
- 6. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt pajen svalna något.
- 7. Redo att servera!