SOMMARENS FEM HETASTE GRILLTIPS
Vad är härligt att lägga på glöden och hur kan du med enkla medel ge sommarmåltiderna en god twist?
Vi har korkat upp ekologiska vinet Vivir Sin Dormir (nr 2559, 99 kr) och kokat ihop fem fina råd som förgyller grillen.
1. Det sitter i gallret
Dyra gröna ägg i all ära, men du klarar dig också utmärkt utan. Mycket handlar om att ha ett bra galler. För att få upp och behålla värmen under hela grillningen behövs ett grovt galler med bra tyngd (gjutjärn är särdeles bra). Detta ger goda förutsättningar för en fin grillyta och för att köttet/fisken/kycklingen/grönsakerna inte ska fastna. Så gallra lite extra bland grillarna.
2. Den godaste och snabbaste av marinader
Riv en bit ingefära. Finhacka ett strå citrongräs och en vitlöksklyfta. Mortla allt tillsammans med en halv deciliter rapsolja. Marinera sedan köttet/kycklingen/fisken eller grönsakerna, grilla, Njut.
3. Vad du ska grilla?
Allt! Från gott kött och hela fina fiskar till små goda delikatessgurkor (de blir alldeles underbara efter några minuter på gallret). Särskilt gott är det också att lägga på hela rotfrukter, till exempel kålrabbi, potatis och palsternacka. Låt dem bli närmast svarta, dela och skala eller gröp ur.
4. Låt naturen krydda
En härligt grön twist är att använda kvistar och blad. När du är ett par minuter från klargrillad; lägg en näve svartvinbärsblad under det du grillar (har du ett lock kan du stänga det en stund). Du kan också lägga gran eller enkvist direkt på glöden ett par minuter. Det här ger din middag en härligt aromatisk ton.
5. Säkraste vinet till grillat kött
Vivir Sin Dormir (nr 2559, 99 kr).En balanserad och generöst fruktig ekologisk Monastrell från Jumilla i östra Spanien. Druvorna plockas från vingårdar belägna drygt 600 meter över havet och vinet lagras i sex månader på ekfat. Vivir Sin Dormir är stram och stilren med mörkfruktig ton, härligt kryddiga drag och finstämt inslag av fat. En vass match till det goda nygrillade köttet.
Smaklig grill!