
Australien - en nygammal vinnation
Australien har hela världens vinområden samlade på sin egen bakgård. Maja Berthas skriver om det stora landet down under.
’-Vad ska man dricka för vin till den här chokladen? Det var den frågan, ställd av en plommonstopsprydd man på Vete-kattens Cocolaterie en ruskig hösteftermiddag, som fick mig att förstå att jag var tvungen att göra något åt mina bristande vinkunskaper. Att stå som ett päron och stirra fåraktigt på gästen utan att ha ett rimligt svar på den nyss ställda frågan kändes helt enkelt inte rimligt. Efter lite letande hittade jag Resturangakademiens sommelierutbildning och bestämde mig för att köpa mig en plats. Med konsumtionsvanor som oftast bestod av lätta viner i ”spännande” flaskor blev första lektionsdagen en upplevelse som fascinerade. Snabbt förstod jag att denna utbildning skulle ändra på mitt liv för alltid. Nu, 18 år senare, snurrar hela min tillvaro kring jästa och starka drycker. Föreläsningar, provningar och resor upptar hela min tillvaro och att dessutom få dela med mig av mina upplevelser på Wine Table gör hela cirkeln komplett.
Australien har hela världens vinområden samlade på sin egen bakgård. Maja Berthas skriver om det stora landet down under.
Maja Berthas guidar dig till de bästa valen av vin till våfflor på våffeldagen, en dag som med hjälp av lite språkligt missförstånd tidigare kallades Vårfrudagen eller Jungfru Marie bebådelsedag.
Nya Zeeland - En ung vinnation. Maja Berthas tar er på en grundlig tur genom nord och sydöns vinmakning, druvor och terroir.
Wine Table möter Cloudy Bay. Maja Berthas har via tidsskillnad och zoom provat vin med Cloudy Bays vinmakare Daniel Sorrell.