Muscadet, fyller behovet ingen visste fanns!
En klassisk smakkombination har slutligen fått ett nytt hem i Stockholm. Med en inredning som för tankarna till en fiskbutik har Muscadet blivit ett populärt kvällshäng för älskare av ostron och lättare vita viner.
Där floden Loire möter Atlantens kalla vatten ligger den saltstänkta regionen Muscadet de Sèvre-et-Maine. Känt för sina ostronodlingar och lätta viner på druvan melon de bourgogne, eller muscadet som den också kallas. Som så ofta är traktens råvaror dessutom som gjorda för varandra, muscadet och ostron är en perfekt smakkombination där vinets mineralsälta och friska citrustoner elegant möter upp ostronets milda havssälta.
Spartanskt och hemtrevligt med känsla av fiskbutik
Och nu har de två smakkompisarna hittat ett nytt hem i Stockholm. I ett hårt trafikerat hörn av Vasastan återfinns sedan i höstas Muscadet, en spartansk men hemtrevlig liten vinbar vars kaklade väggar och inredning av rostfritt stål förstås för tankarna till en fiskbutik. Grundare av Muscadetbaren är Gustav Hökstrand, välkänd sommelier med bakgrund från bland annat Aloë och Bar Libertin.
Växande vinlista som tar avstamp i Sèvre-et-Maine
Ur ett Stockholmsperspektiv är det en ganska smal inriktning, men konceptet är inte helt dogmatiskt: På den korta menyn återfinns enstaka andra fisk- och skaldjursrätter, medan den expanderande vinlistan också innehåller champagne och viner från såväl Österrike som Italien och Japan (!).
Muscadet fyller behovet som ingen riktigt visste fanns
Och av allt att döma funkar det. När de först öppnade var öppettiderna inledningsvis begränsade till fredagar och lördagar, numera är baren levande, öppen och välfylld av folk alla dagar utom måndag och tisdag. Muscadetbaren fyller helt enkelt ett behov som ingen riktigt visste fanns.